27 Apr 2024
28 Apr 2024
  1. Jelenia Struga
  2. Slow Life
  3. Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska

W dzisiejszych czasach wegetarianizm to nie tylko dieta ale również styl życia. Jest to sposób żywienia oparty o produkty roślinne z jednoczesnym wyeliminowaniem mięsa i znacznym ograniczeniem innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dieta wegetariańska dla kogo? 

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może być stosowana przez osoby, które chcą rezygnować z jedzenia mięsa lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego z powodu przekonań, upodobań czy stanu zdrowia. Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może stanowić alternatywę dla tradycyjnego sposobu żywienia dla osób dorosłych. Istotne jest jednak odpowiednie zbilansowanie diety, tak aby uniknąć niedoborów mikro i makroskładników np. białka, witamin D i B12, wapnia, żelaza, cynku i jodu. 

Przeciwwskazanie: 

Dieta wegetariańska nie jest zalecana osobom z niedoborami pokarmowymi, ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi, np. kobietom w ciąży, osobom w podeszłym wieku, z chorobami autoimmunologicznymi, niektórymi schorzeniami jelit, sportowców czy pracowników fizycznych z dużym zapotrzebowaniem kalorycznym.

Zalety diety: 

  • wysoka wartość odżywcza i niska wartość energetyczna spożywanych produktów,
  • zwiększony udział niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
  • mała zawartość cholesterolu,
  • ograniczona ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu,
  • korzystny stosunek potasu do sodu,
  • zwiększona podaż witaminy C,
  • większa zawartość błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych,
  • ochrona środowiska
  • zmniejszenie zagrożenia ze strony nitrozoamin, węglowodorów aromatycznych, antybiotyków i leków weterynaryjnych, pasożytów przenoszonych razem z mięsem.
Newsletter
Anmeldung für den Newsletter
Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen.

OK, schließen